Det finns flera olika sorters smärta. Alla påverkar oss på något vis negativt i våran vardag. Långvarig värk har en stor påverkan av vår livskvalité.
Smärta är bra!
När vi får ont talar kroppen om för oss att någonting är fel. Vi får då möjligheten att förhindra att vi skadar oss ännu mer. Exempelvis när utan att tänka oss för stoppar ned handen för varmt vatten. I stället för att ta tid på oss att plocka upp det vi vill ta upp väljer vi att snabbt ta upp handen. Vi väljer att med hjälp av exempelvis en gaffel plocka upp vad vi annars inte når utan att doppa ned handen.
Smärta är en varning!
När värken inte går över behöver vi hjälp. Vilken hjälp vi behöver vet vi inte förrän vi är helt säkra på vad den beror på. Om vi själva tror att det kommer från musklerna eller lederna kan vi kontakta en Legitimerad Naprapat eller Fysioterapeut för att undersöka vilken hjälp som behövs.
Ibland är det enkelt att veta vad det beror på. Om vi tillexempel får en brännskada som är lite kraftigare. Vi kontaktar då läkare, antingen via vårdcentralen eller akuten. Beroende på hur akut det är.
Ibland är det svårare att veta vad det beror på. Vi kanske själva inte förstår vart värken kommer ifrån. Vi vet bara att det gör väldigt ont och kan peka på ett ungefär vart det gör ont. Ibland gör det inte ens ont hela tiden utan den mer kommer och går. Den kan dessutom upplevas på många olika vis, tex; molande, diffus, brännande, svidande, skarp, huggande…
Långvarig eller akut värk?
Långvarig värk kallar vi det när vi har haft värk i samma område under mer än sex månader.
När behöver jag hjälp?
Om du haft ont länge är det alltid viktigt att få hjälp att utreda och få rätt hjälp. Om du har slagit dig eller kanske ätit något annorlunda eller dåligt och därefter fått ont. Så kan det oftast räcka med att ta det lugnt och vila bort värken. Om det gör väldigt ont kan det hjälpa med exempelvis Alvedon eller Ipren. Du hittar bra anvisningar på 1177.se Om det värken inte avtar behöver du kontakta läkare.
Tips
Innan du kommer fram till din Läkare eller Naprapat. Tänka igenom hur du upplever din värk. Hur kraftig är din värk är. På en skala mellan 0-10, där 0 är ingenting alls och 10 är den absolut värsta tänkbara smärtan. Skriv gärna ned det på en lapp. Här kommer några exempel på hur vi kan uppleva smärta.
- Huggande
- Brännande
- Ilande
- Domningar
- Stickande
- Vass
- Molande
- Skärande
- Tryckande
- Pulserande
- Diffus eller tydligt område
Det kan ibland vara svårt att hinna känna efter när du väl är hos den person som undersöker dig.
Olika smärtgrupper
Beroende på var värken kommer ifrån, så både upplevs den och påverkar oss på olika vis. För att lättare kunna dela upp dessa ursprung när vi pratar om dom så delas de in i några grupper. Dessa är
- Nociceptiv smärta: Exempelvis brännskador och benbrott.
- Neuropatisk smärta: Skador på våra nerver.
- Psykogen smärta: Smärta som orsakas av psykiska sjukdomar exempelvis depression.
- Idiopatisk smärta: Smärta med okänd bakgrund.
Oavsett vilken typ av smärta det handlar om så behöver den alltid tas på allvar.